Hüszrev és Sírin kéziratai

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Hüszrev és Sírin kéziratai

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye több, jeles kutatóktól, tudósoktól származó kézirategyüttest őriz. A Kelet legkülönbözőbb kultúráit képviselő gazdag állományból kiemelkedik a közel 900 művet számláló török kéziratgyűjtemény, amelynek legnagyobb része Szilágyi Dániel (1831–1885) isztambuli gyűjtéséből származik.

Az eredetileg teológus pályára készülő Szilágyi Dániel az 1848-49-es szabadságharc leverését követően kényszerült emigrációba. Kossuth Lajossal együtt az Oszmán Birodalom területére, először Sumlába, majd Isztambulba került. A krími háborúban markotányosként tett szert akkora bevételre, amelyből sikerült megvennie azt az isztambuli antikvár könyvkereskedést, amelyben korábban inasként dolgozott. Kifinomult érzékkel, szenvedélyesen gyűjtötte a török, kisebb részt arab és perzsa kéziratokat, könyveket. Gyűjteménye a helybéli török olvasóközönség, tudós társadalom és az európai kutatók számára is fontos lelőhellyé vált.

Szilágyi Dániel 1885-ben bekövetkezett halálakor barátja, Vámbéry Ármin (1832–1913) erőfeszítéseinek és közvetítésének köszönhetően a becses gyűjtemény kéziratai az elhunyt örököseitől – Szilágyi Béla és Árpád tulajdonából – a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárába kerültek.Kérdezd
a könyvtárost!