Győr 1944 - a győri zsidóság tragédiája

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Győr 1944 - a győri zsidóság tragédiája

A gyor1944.hu honlapot a győri zsidóság tragédiájának emlékezetére hívták életre a holokauszt 70. évfordulója alkalmából.
A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, valamint Győr Város Levéltára, illetve magánszemélyek birtokában lévő dokumentumok – fotók, digitalizált sajtóanyag, monográfiák – felhasználásával olyan digitális tárlatot hoztak létre, amely a győri zsidóság múltját, a holokausztot megelőző időszakot fogja át, különös tekintettel az 1944-es eseményekre. A II. világháború idején Győr zsidóságának többsége a holokauszt áldozata lett, sokan pedig szétszóródtak.
A virtuális tárlat alkalmat ad arra, hogy a webfelület látogatója objektív képet kapjon a holokauszt győri és Győr-Moson-Sopron megyei eseményeiről. A gyűjteményben Kemény József, Domán István összefoglaló munkáin, a Magyar-Izraeli Baráti Kör és Nagy István dokumentum-kötetein kívül a győri és a megyei sajtó 1944-es számaiban lapozgathat a látogató.
A gyűjtemény részét képezik a holokauszt egyik áldozatának, Glück Józsefnek értékes korabeli fotói Győrről az 1900-as évek első feléből. A győri fényképészt 1944 májusában családjával együtt Auschwitzba deportálták.Kérdezd
a könyvtárost!