Goethe Gyűjtemény az MTA Könyvtár és Információs Központban

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Goethe Gyűjtemény az MTA Könyvtár és Információs Központban

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára értékes Goethe-gyűjteménnyel rendelkezik – benne ritka kéziratokkal, első kiadású könyvekkel, rajzokkal, érmékkel, emléktárgyakkal, képekkel és partitúrákkal. Ezek a Goethe-relikviák részint a Goethe-kultusz becses objektumai, részint pedig a Goethe-filológia fontos segédanyagai.

A kiemelkedő gyűjtemény Elischer Boldizsár magyarországi német ügyvéd lelkesedésének köszönheti létrejöttét, aki a 19. században élt, és 40 év alatt mintegy 4100 Goethe-relikviát gyűjtött össze. 1895-ben unokaöccse és örököse, Dr. Elischer Gyula az értékes darabokat az MTA-nak adományozta, azzal a kikötéssel, hogy azokat önállóan, külön teremben tegyék a nyilvánosság és a tudomány számára egyaránt hozzáférhetővé.

1896. május 31-én ebben a szellemben nyitották meg az Akadémia épületében a Goethe-szobát. A kiállítás teljes mértékben megfelelt az adományozó kívánságainak: “A látogatók három könyvszekrényben és egy dupla vitrinben 178 kéziratot, 1063 képet és metszetet, 366 partitúrát, 1446 könyvkötetet (köztük Goethe teljes életművét 320 kötetben és húsz különböző kiadásban), valamint a karlsbadi ásványgyűjteményt csodálhatják meg; a falakon Goethével kapcsolatos képek függnek és a fülkében Trippel Goethe-mellszobra őrzi a szoba hangulatát; a falon pedig Balló Ede olajfestménye Elischer Boldizsárról emlékeztet minket e gyűjtemény megalapozójára.”

A Goethe-szoba a II. világháború végéig maradt fenn. Békés időkben a világ minden tájáról évente 1500-3000 tudós és a legkülönbözőbb foglalkozásokat űző Goethe-tisztelő kereste föl. Erről a háromkötetes vendégkönyv tanúskodik. A hajdani Goethe-szoba emléktárgyait ma a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára őrzi.Kérdezd
a könyvtárost!