A reneszánsz éve - 550 éve lépett trónra Mátyás király

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

A reneszánsz éve - 550 éve lépett trónra Mátyás király

Mátyás 1443. február 24-én született Kolozsvárott. Apja, Hunyadi János erdélyi vajda. A másodszülött fiú elsősorban anyja, Szilágyi Erzsébet mellett nevelkedik, mivel apját a háborúk és az ország kormányzása köti le. Szilágyi Erzsébet a politikában csak keveset vesz részt, viszont gondos gazdaként irányítja a hatalmas Hunyadi-birtokokat, neveli gyermekeit. 1458 után Mátyás az ő kezeire bízza birtokai irányítását.

Mátyás uralkodása kezdetén visszaveri a különböző szövetségek támadásait. Célja, egy erős magyar központosított rendi monarchia megteremtése. Ennek érdekében megnöveli több, már működő hivatal (kancellária, kincstartóság, felsőbíróság) szerepét az államügyek irányításában. A kincstár számára biztosítja a vám- és adószedés (pl. kapuadó) jogát, a bányák és a pénzverés jövedelmét. A megnövekedő királyi jövedelmekből állandó zsoldos hadsereget (fekete sereg) szervez.

Külpolitikájában is elsődleges célja egy erős magyar birodalom megteremtése (Horvátország, Szilézia, Stájerország, Karintia elfoglalása), amely sikerrel veheti fel a harcot a Török Birodalommal szemben.
Támogatja az ipar és kereskedelem fejlődését. Udvara európai méretekben is a reneszánsz kultúra egyik központjává válik.Kérdezd
a könyvtárost!