Nógrád Megyei Hírlap 1948-2016

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Nógrád Megyei Hírlap 1948-2016

Az 1947. szeptember 28-án megjelent Nógrádi Újság minden számával a munkásparaszt szövetséget erősítette. Vezércikkében az akkori választás eredményéről ír, Üdvözöljük az új kormányt címmel.

A Szabad Nógrád 1948. május 1-jén a munka ünnepén jelent meg először. A volt Nógrádi Újság és a Nógrádi Hírek egyesüléséből új harcos lap került a dolgozók kezébe. Megyénk politikai hetilapja kezdetben kétezres példányszámban jelent meg. Később hetenként kétszer hat oldal terjedelemben jutott el az olvasókhoz. Az ötvenes évek közepén már a lap modern nyomdatechnikával készült, betűit géppel szedték, lapjait géppel nyomták. Az egyszeri megjelenés példányszáma mintegy 10.000 volt.

A Nógrádi Népújság az MSZMP és a Nógrád Megyei Tanács lapja első évfolyamának első száma 1956. november 22-én Nógrád megye dolgozóinak lapjaként jelent meg, melynek szerkesztője Laukó György volt.

1964. március 1. újabb változás az újság életében, az ekkor Nógrád címmel megjelent sajtó már naponta került az olvasók kezébe, hírt adva a nagyvilág eseményeiről és hazánk, megyénk életéről. A fejlécben ez olvasható: Az MSZMP Nógrád Megyei Igazgatósága és a Megyei Tanács lapja.

1990. március 3. Az Új Nógrád címváltozat jelentős volt a lap történetében. Az újság új évfolyammal jelent meg és a címoldal beharangozó írásában ez olvasható: „…nem a régi újság öltött ugyanis új ruhát, hanem egy újonnan alapított újság van az olvasó kezében.” Az újjáalapítás döntő lépés volt a függetlenséghez vezető úton. A fejlécben a cím alatt már ez állt: Megyei napilap. A lap kiadója a továbbiakban a budapesti Axel Springer.

1993. február 3-án ismét új címmel, megújult tartalommal és külsővel találkozhatott az olvasó a Nógrád Megyei Hírlap hasábjain. Az akkori főszerkesztő Sulyok László az olvasókhoz intézett bevezetőjében ezt fogalmazta meg az újságkészítés további jelszavaként: „mindent-közelről”.

A sajtópiac folyamatos változása a Nógrád Megyei Hírlapra is hatással volt. Amellett, hogy az idők során igyekezett megőrizni értékeinket, hagyományainkat, fontos szempont volt az olvasói igények figyelembevétele. A 2001. március 14-én megjelent ünnepi lapszám már a megújult lapszerkezetet tükrözte és az olvasói igényekhez igazodva új rovatokkal bővült. A formai megújulás igazodott a tartalmi változásokhoz, a név alatt ez olvasható: Közéleti napilap. A 16. évfolyam 2005. évi lapszámai Kopka Miklós főszerkesztésével készültek, melyet a Nógrádi Média Kiadói Kft. adott ki.Kérdezd
a könyvtárost!