100 éves a Nyugat (1908-2008)

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

100 éves a Nyugat (1908-2008)

Az Országos Széchényi Könyvtár tematikus portálját a legendás Nyugat folyóirat indulásának 100 éves évfordulója alkalmából készítették. A szerkesztők a következőképpen mutatják be a tartalmat.

"A legendás NYUGAT című folyóirat indulásának századik évfordulója alkalmából készítettük el a folyóiratot fórumukká választó alkotók életműve előtt tisztelegő ünnepi honlapunkat.

A honlapot – a 2008-as évfordulót megelőlegezve – már 2007 végén útjára indítottuk, akárcsak alkotói a NYUGAT-ot 1907 karácsonya táján. Szándékaink szerint az elkövetkező évben folyamatosan gyarapítjuk a szolgáltatást, amely így idővel kiteljesedve "hivatkozási gyűjteménnyé" válhat.

A munka első részeként elkezdtük összegyűjteni a NYUGAT-tal kapcsolatos, a világhálón megtalálható minőségi digitalizált tartalmakat: szövegeket, képeket és hanganyagokat. Ehhez kapcsolódóan hoztuk létre a honlap szerkezetét. Az OSZK Kézirattárából válogatva archív fényképeket, első kiadásokat és kéziratokat digitalizáltunk, köztük sok olyan dokumentumot, amelyet most láthat először a nagyközönség. Különösen érdekesek a Babits-hagyatékban lévő üvegnegatívok. Ezek digitalizált változatát a számítástechnika adta lehetőségeket kihasználva jelentettük meg a honlapon. A Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével közel két tucat további képpel gazdagodott a szolgáltatás.

A fényképek, a kéziratok és az első kiadások gyűjteményei a galériákba kerültek, csakúgy, mint a NYUGAT néhány – grafikailag megújuló és a szerkesztésben változást hozó – címlapja.

Az alkotók menüpont alatt a szerkesztők és szerzők rövid életrajzát, pályaképét és műveinek válogatott bibliográfiáját találhatja meg a felhasználó. A NYUGAT-ról és alkotóiról szóló szakirodalmi munkák bibliográfiái önálló menüpontok alatt kaptak helyet. A bibliográfiák önmagukban is fontos információt hordoznak, és felhívják a figyelmet a további digitalizálások szükségességére is. A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) az elkövetkező években a Nyugat alkotóira és magára a folyóiratra vonatkozó szépirodalmi és szakirodalmi szövegek digitalizálásával is szeretné gyarapítani állományát. A MEK-be felkerülő tartalmak egyszersmind a NYUGAT honlapról is elérhetők lesznek. A szakirodalom főmenüben tekinthető meg a NYUGAT történetét összefoglaló kronológia, melynek segítségével közvetlenül elérhetőek az évfordulós és emlékszámok és a folyóiratban megjelent fontosabb művek.

A világháló értékes vonatkozó szöveges tartalmait továbbra is folyamatosan gyűjtve, multimédiás elemekkel is szeretnénk gyarapítani a szolgáltatást. (Számos előadóművész felajánlásaként már most is hallhatók megzenésített versek a honlapon.)

A honlapot 2007. november 26-án, Babits Mihály születésnapján a NYUGAT-ÜNNEP című egész napos rendezvény keretében mutattuk be."

A szerkesztőkKérdezd
a könyvtárost!