Varga Katalin (1928-2011)

A mesekönyv főszereplőire (Madzag és cimborái) már csak a mai felnőttek emlékezhetnek a televízió 70-es években vetített gyermekműsorából. A történet szerint a gyerekek legkedveltebb állatai, egy kiskutya és egy kismacska barátjukkal, a vadkacsával felfedezik a körülöttük élő világot: a kertet, a bogarakat, az árnyékot és a legnagyobb csodát, a napot.

A történet a főhős, Kisbence életének alakulását pólyás korától az óvodai középső csoportos időszakáig kíséri végig Varga Katalin meséje. Az átlagos magyar családtól leginkább gyermekeik számában tér el az a kis közösség, amelynek negyedik tagjaként megszületik a testvérei által „használhatatlan pólyásnak” nézett Kisbence.

Varga Katalin ismert meséje, amely többek között a Mosó Masa mosodájában is olvasható ebben a kiadásban önálló lapozgató formájában tartalmazza a legkisebbeknek szóló történetet. Radvány Zsuzsa színes, hangulatos rajzai keltik életre az erdő apró állatait, a békát, a cinkét, a szarvasbogarat, a hangyát, a pockot, "akik" találnak egy kesztyűt, és abban azonnal berendezik otthonukat.

Varga Katalin kötete rendhagyó meseregény. Főszereplője egy "igazi" tündérfiú, Karácsonyfi, aki végigjárja Tündérországot, és ezalatt nemcsak varázstudományokban, tapasztalatokban gyarapodik, hanem - hol rénszarvas vontatta szánon, hol ötszögű tojásból kikelt táltosparipán utazva - régi vagy távoli mitológiák, regék világában is megmerítkezik.

A kötet az írónő két összefüggő - önállóan is megjelent - gyermekregényét tartalmazza. A Barátom, Bonca főszereplője, Bence túl élénk képzeletű kisfiú, aki hol a Viktória-tavat szeretné lecsapolni, hol expedíciót szervez az afrikai nagyvadak foglyul ejtésére.

„A legkisebbekről mindenki megfeledkezik” – kesereg a történet főszereplője az apró növésű Piskóta (igazi nevén Júlia). Amikor felfedezi, hogy papája térképéről is lefelejtették a Csendes-óceán két legkisebb szigetét, Kilit és Milit, elhatározza, barátnőjével elhagyja a nagyok világát és a világ végén megalapítja a legkisebbek szigetét.

A mesekönyv a második és a harmadik osztályos gyerekeknek készült, az iskolában tanult helyesírás gyakorlását szolgálja.

A kisiskolások hűséges társául szegődő kötet rangos mese- és gyermekversgyűjtemény. A hasas ó betűvel, a peckesen pöffeszkedő r-rel, a karcsú í-vel - a magyar nyelv hangjaival - ismerkedő gyerekeket a legigényesebb módon tanítgatja: kedves versekbe, színpompás mesékbe rejtve a betűismereti tudnivalókat.

Varga Katalin hosszabb lélegzetű verses meséje - sok színes rajz társaságában - kis Bence egy napját eleveníti meg. Ez a nap azonban nem akármilyen; a hét ékessége, a vasárnap, amikor a zümmögő háztartási gépek között apa jár fürgén, és amikor anya a finom­ságokat rejtő, pöfögő fazekak fedőjét emelgeti, aztán kirándulnak az állatkertbe meg a park hintáihoz.Kérdezd
a könyvtárost!