Parvela, Timo (1964-)

„Az élet értelme az, hogy megosszuk másokkal.” Erre a bölcs megállapításra jut élete végén Miú és Vau új barátja, a – nevével ellentétben – örökké vidám kis cickány, Morgó Medve, aki ennek szellemében élte életét. Ennek a rövid, ám igen tartalmas életnek a mozzanatait követhetjük nyomon a finn szerző újabb bölcs, humoros, szívmelengető kötetében.

A két jó barát, a szeleburdi macska és a békés természetű kutya újabb kalandjai elevenednek meg a mozgalmas, humoros illusztrációk kíséretében. Vau makettet készít barátjuk, Mú, a tehén születésnapjára, és minden figyelmét szeretné ennek szentelni, miközben Miú kalandokra vágyik. Végül egyezséget kötnek, amivel kezdetét veszi az izgalmas kalandok sora.

A finn író olvasmányos, humoros történetének főhőse, Pate örökké bajt kever, s ebben olyan alapos, mint egy hurrikán. Szupertitkos blogjában osztja meg velünk mulatságos nyári kalandjait, melyeket azonban a felnőttek korántsem tartanak olyan szórakoztatónak.

Tizenhat újabb rövid, humoros történetet olvashatunk a finn szerző korábbi köteteiből megismert kedves páros életéből. A néhány oldalas mesékben a szeleburdi Miú és a derűs Vau hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást. Egyik reggel Miúnak nem fűlik a foga a kásához, s miközben Vauval zsörtölődik, váratlanul egy idegen kutya toppan be hozzájuk.

A két jó barát, a kissé szeleburdi macska, Miú és a megfontolt kutya, Vau újabb kalandjait követhetjük nyomon a színes, mulatságos rajzokkal kísért kötetben. Főhőseink égszínkék házikóját előző télen elsodorta egy nagy hóvihar, és bár barátaik segítségével megpróbálták visszavontatni a dombtetőre, a domboldal felénél elakadtak.

A finn szerző barátságról szóló, kedves, megható trilógiájának zárókötetében Fazék, a kis csirka palackpostával küld üzenetet Feliciánnak, hogy jöjjön el hozzá. Nagyon hiányzik neki a harmona, akivel előző nyáron kötött barátságot. Pí is hasonló helyzetben van, mert a kisfiú legjobb barátja rokonlátogatóba ment, és nélküle Pí nem nagyon találja a helyét.

Pí, a „kicsi, de nagyon félelmetes medve” mérleghintázni szeretne, de nincs kivel. Magányos perceiben kis kék jegyzetfüzetébe írja le mindazt, amit fontosnak gondol a világról („Nem lehet hintázni, ha a mérleghinta másik végén nem ül senki”).

A finn szerző korábbi, díjnyertes kötetéből, a Mérleghintából már ismerősek lehetnek a most is feltűnő csirkák és harmonák. Barátságról, és a hol lassan, hol meg gyorsan múló időről szól a lírai finomságú kötet, melynek főhősei Fazék, a kis csirka, és Felicián, a harmona. A kis csirka sosem tud felülni a körhintára, mert a nagyobbak minden helyet elfoglalnak.

A két jó barát újabb kalandjai elevenednek meg a kortárs finn szerző igényes kivitelezésű, színes, humoros rajzokkal illusztrált kötetében. Vau ezúttal hógolyó alakú adventi naptárral lepi meg kedves barátját. A cica szokásos szeleburdisága miatt azonban az óriási alkotmány elszabadul, és miután végigpusztítja a falut, a jeges tóban köt ki.

A humort sem nélkülöző, igényes kivitelezésű kötet – mely remek példája a tartalmas szórakoztatásnak – két jó barát, Miú, a kissé bohém macska és Vau, a sokkal inkább földhözragadt kutya kalandjait meséli el húsz történetben. Nagyon szeretik egymást, ők a legeslegjobb barátok a világon, és egy dombtetőn álló égszínkék házikóban laknak.

Ella és barátai (Pate, Tuukka, Samppa, Hanna és Tiina) első osztályosok.Kérdezd
a könyvtárost!