Kálnay Adél (1952-)

A gyermekregény főszereplői, a nyolcéves Fanni és Ági titokzatos dolgokhoz vonzódó, élénk fantáziájú kislányok. Csodákkal teli, felejthetetlen nyári élmény részeseivé válnak, amikor meghívást kapnak a kedves vidéki rokon, Teréz néni gyönyörű, falusi udvarházába.

Kálnay Adél valamennyi, gyermekeknek szánt meséjét könnyű lebegés, álomszerű meseszövés, és némi szomorúsággal „fűszerezett” hangvétel jellemzi. Az igazi ajándék sem kivétel ez alól. A történet főszereplője Zsuzsi baba, aki annyira „összenőtt gazdájával”, Katával, hogy már szavak nélkül is megértik egymást, és szinte beszélgetni is tudnak.

Kálnay Adél gyermekregényének hőse a tízéves Gergő, aki bár látszatra kortársaihoz hasonló, mégis csodálatos dolgok esnek meg vele. A titok nyitja persze éppen Gergő jellemében rejlik, mert képes meglátni a leghétköznapibb dolgokban is azt, ami a szürke valóságot a csodák birodalmába emeli.

A Tündérhajszál főszereplője az élénk fantáziájú kis Fanni, bárhol fordul meg a világban - otthon, iskolában, városban, falun, hegyvidéken vagy tóparton - választ keres a környezetében zajló érthetetlen eseményekre, az őt foglalkoztató kérdésekre: miért nehéz a katicabogarak élete, miért nem szabad leszakítani a réten nyíló virágot, miért nem tud az ember repülni, miért jó dolgozni a kertben, mKérdezd
a könyvtárost!