Gévai Csilla (1974-)

Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megismert és megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy különböző nehézségi szinten. A negyedik kötetben tarts Domával az iskolába, ahol éppen környezetvédelmi hetet tartanak! Bali bácsi lelkesítő előadásából sok mindent megtudhatsz arról, mit tehetsz a Földért és az emberiségért.

A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit és Finy Petra után most Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy különböző nehézségi szinten. Az első két kötetben Panni volt a főszereplő, a harmadikban ismét Domáé a szó: egy balatoni nyaralás történetét meséli el nekünk.

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya telje­sült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.

A sorozat újabb, kezdő olvasóknak első önálló olvasásra szánt darabjának szerzője Gévai Csilla, aki folytatja Panni és Doma történeteit. Az első nehézségi szintű kis kötetben Panni – teljes nevén Szabó Anna Margit – most fejezi be az első osztályt, s a bizonyítvány mellé egy szép könyvet is kap, hogy gyakorolhassa az olvasást.

Az olvasmányos regény főszereplője, a kissé különc, tizedikes Lídia elvált szülők gyermeke. Művészettörténész édesanyja mostanra új párt talált magának, akivel Lídiának és testvérének is jó a viszonya. A lány viszont édesapjával, a korábban alkoholizmussal küszködő, híres plasztikai sebésszel nincs túl szoros kapcsolatban.

Nem lehet elég korán elkezdeni a környezettudatos életre nevelést. Hiánypótló munka ezen a téren a korábban inkább illusztrátorként ismert Gévai Csilla kötete. Aktuálisabb nem is lehetne a témája, legfőbb erénye azonban az, ahogyan azt, a környezetvédelem kérdéseit a gyermekek nyelvén tárgyalja. Stílusa olvasmányos, nyelvezete közérthető, hangja közvetlen, játékos.

A szerző saját, színes rajzaival kísért, ízléses kivitelű kötet négy mesét tartalmaz. A tavaszi mese a Holdfényszüret címet kapta. A kis Flórának egy éjjel nem jön álom a szemére, ezért gondol egyet, s körülnéz a kertben. Itt aztán találkozik Szent János Bogárral, vagy a hozzá közel állóknak egyszerűen csak Szentecske Jancsival.Kérdezd
a könyvtárost!