Doskočilová, Hana (1936-)

Föld körüli utazásra nem csak a kalandvágy hajthat; a szeretetre méltó, bájosan megformált mesefigura, a kisvakond – számos korábbi gyermekkönyv főszereplője – még jobban belopja magát a gyerek olvasók szívébe, hiszen ezúttal beteg cimborájáért egy világ körüli utazás minden viszontagságát vállalja. Vajon hol bukkan rá végül is a minden bajt orvosló csodaszerre?

Az író és illusztrátor szerzőpáros számos gyerekkönyvének főszereplője, a szeretetre méltó, bájosan megformált mesefigura, a kisvakond jól felkészült a télre, ám a meleg pomponos sapka és a föld alatti szobában összegyűjtött eleség nem minden. Mielőtt téli álomra hajtaná a fejét, úgy dönt, szétnéz a világban, hátha jó barátra bukkan. Reményeiben nem is csalatkozik.

A fényes-fekete bundájú kis mesehős kalandjaiból jó néhányat láthattak már a magyar gyerekek a televízió rajzfilmsorozatában, és ügyes-bajos dolgairól több meséskönyv szólt. Ezúttal három mese szövődik mindig új kalandra áhítozó kis figurája köré.

A kis vakondról szóló kedves, szórakoztató történeteket vélhetően soha nem fogják megunni a legkisebbek. Ebben a történetben a címszereplő a sok ócska lim-lom között páratlan értékre bukkan. Egy esernyő kelti fel az érdeklődését, és miután a "csodálatos kincs" birtokosa lesz, számos kalandban lesz része.

Vakond koma és barátai kalandjai ezúttal a televízió körül bonyolódnak. A hosszú tél után ugyanis a tavasz televíziót hoz az erdő kis lakóinak, méghozzá a csiga jóvoltából. Nemcsak a sok kis állat kerül a tévé bűvkörébe, de még a napocska is. A vakond hiába hívja játszani barátait, azok nem mozdulnak a készülék mellől, így hát kénytelen egyedül labdázni.

Generációk kedvenc mesehőse, a kedves, fekete bundájú kis vakond ez alkalommal maga mesél „születéséről”, arról, miként bújt elő Zdeněk Miler, a „Festőbátyó” színes ceruzájából és hogyan sikerült elérnie, hogy negyven rajzfilm és közel félszáz mese főszereplője lett.Kérdezd
a könyvtárost!