Szabó T. Anna (1972-) (ford.)

Szabó T. Anna fordításában ismerkedhetnek meg a magyar gyerekek Beatrix Potter meséjével, amelynek főhőse a pedáns Egérke asszony. Ő az, aki folyamatosan, már-már kínos gonddal ügyel zegzugos, földalatti házikójának tisztaságára, rendjére.

A mindentől rettegő kis mókusnak nincs egyetlen barátja sem. Nem is csoda, hiszen nagyon szigorú szempontok szerint alkotja meg a képet az ideális barátról. Egy napon azonban remek ötlete támad: az aranyhal lenne a legideálisabb barát, hiszen ő biztosan baktériummentes és nem is harapós.

A szerző maga illusztrálta vidám kötetét, melynek főszereplője egy mókus. Cidrimókus mindentől fél, a zöld marslakóktól éppen úgy, mint a mérges pókoktól és a baktériumoktól. Éppen ezért sosem hagyja el a fát, ahol biztonságos, ám meglehetősen unalmas az élete: unalmas a kilátás és unalmas a menü (makk makkal) is.

A színpompás, igazán eredeti, vicces kötetben a kis Duncan rajzoláshoz készülve elő akarja venni a zsírkrétáit, de csupán egy halom neki címzett levelet talál a helyükön. Ezeket a zsírkrétái írták neki, s minden szín megosztja itt az örömét-bánatát, sérelmét, a mellőzött Rózsaszíntől a ruhára vágyó pucér Barackszínű Zsírkrétáig.

A tartalmilag és formailag egyaránt igényes képeskönyvben huszonnégy kedves történet olvasható, melyek szereplői között találunk manókat, állatokat és embergyerekeket egyaránt. Mózes apó, az idős manó két kisunokáját, Vilmát és Vilit várja, akik a karácsonyt megelőzően egy ideig nála maradnak, amíg kistestvéreik meg nem születnek.

„Három csimpánz és két maki. Mégis, hogy válasszunk EGYET ma ki?” Dr. Seuss humoros, rímes sorai, melyek a döntés nehézségeit mutatják be, Szabó T. Anna remek fordításában olvashatók.

A szerző maga illusztrálta kötetét, amely már tarkabarka borítójával felkelti a legkisebbek figyelmét. Egy nagyapa és unokája közös kalandjait követhetjük nyomon a kedves és megható képeskönyvben. Nagypapa házának padlásán van egy vasajtó, amelyen átlépve egy óriási hajón találják magukat.

A színes képeskönyv főszereplője a törékeny kislány, Botocska, azaz Paulina, akinek családjában – édesanya híján – erős a férfitúlsúly. Három fiústestvére nem segít az otthoni munkákban, minden Botocskára hárul, pedig ő szívesebben zongorázna. A kislány nem tud mit tenni az erőfölénnyel szemben, ezért aztán egy napon elkezd bokszolni tanulni.

A Csimota Kiadó tolerancia-meséinek újabb darabja – mely már formai kivitelezésével is felkelti a gyermekek figyelmét – ezúttal is az emberiség sokszínűségét és az elfogadást állítja a középpontba.

Kedves, színes, mozgalmas, részletgazdag illusztrációk kísérik a mesét, amelyben a három jó barát, Nyúl Beni, Sün Tádé és Egér Misi kalandjai elevenednek meg. Beni nagybátyja, Henci bácsi meghívja kis hőseinket, hogy együtt ünnepeljék meg nagy felfedezését, amelyről azonban a levélben még semmit sem árul el.

A Csimota Könyvkiadó Tolerancia-sorozatának kötete színpompás rajzaival és rövid szövegeivel a Down-szindrómás gyermekek elfogadására „tanít” kedves, játékos formában. Megmutatja, mennyi új „színt” hozhatnak ezek a gyerekek az életünkbe. A testvér szájából elhangzó gondolatokat Szabó T. Anna ültette át magyar nyelvre: ”Lili a kishúgom…. Kedves szó a mongol, igaz? Kerek és szinte simogat.Kérdezd
a könyvtárost!