Takács Mari (1971-)

A tartalmában és kivitelében egyaránt igényes válogatást üdvözlő kritikák szerint a szerkesztők az antológia létrehozásával régi hiányt pótoltak. Olyan kötetet sikerült összeállítaniuk, amelyben a magyar gyerekköltészet klasszikusai (Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly, Kormos István és mások) méltó követőiként kortárs klasszikusok szerepelnek, mai gyerekekhez szóló versekkel.

Ki gondolná, hogy még a tündérek, ezek a varázslatos mesei alakok is félnek a sötétben? Bagossy László történetének főszereplője, az apró Pirinyó Minyónak csúfolt tündérgyerek nemcsak attól szenved, hogy testvérei között ő a legkisebb, és semmilyen képességben sem tud kiemelkedni közülük, de ráadásul retteg a sötétben.

Tóth Krisztina gyermekverseit formabontó módon jelentette meg a Csimota Kiadó: az óvodáskorú Marciról írott és a neki szóló versek izgalmas vizuális anyag kíséretében, tíz, könnyen forgatható füzetkében kaptak helyet, amelyek egy kis bőröndbe is beletehetők.

Gúfó, a kedves, kíváncsi bagolyfióka újabb kalandjait követhetjük nyomon Takács Mari színpompás, mozgalmas, mulatságos illusztrációi kíséretében. Főhősünk ezúttal három különös lényt lát meg éjjel a bükkfa alatt, és annyira felkeltik az érdeklődését, hogy utánuk ered.

A szerző korábbi kötetéből (Gúfó és a gombák) megismert kis bagolyfióka egy sötét éjszakán arra ébred, hogy miközben szülei elrepültek vadászni, a bükkfa, amelynek odújában laknak, hatalmas léptekkel elindul az erdőben. A vén fa hamarosan elárulja, hogy a Fekete-hegyre mennek a matuzsálemek ünnepére.

A színpompás mesekönyv főszereplője Gúfó, a bagolyfióka. Míg a szülei vadászni indulnak, főhősünk egyedül próbálkozik a repüléssel, ám nem tud odújukba visszatérni, a földön köt ki. Ezt azonban nem bánja meg, hiszen számtalan kalandban lesz része.

Boldizsár Ildikó mesekutató olyan meséket válogatott ebbe a kötetbe a világ minden tájáról, amelyek az emberi élet csodáiról szólnak, a szeretet és a szerelem erejéről, az emberi bátorságról és bölcsességről.

Felső-Petúnia ifjú trónörököse, Habakuk királyfi fiatal kora ellenére mindig készen áll, hogy megvédje a birodalmat és alattvalóit a királyságot fenyegető veszedelemtől.

A szőke, kékszemű Angyalandi egyszer csak egy üres könyvben találja magát. Kénytelen saját maga rajzolni egy házat meg egy erdőt. Mielőtt elnyomja az álom, arra gondol, hogy másnap barátokat is rajzol majd magának. A következő reggel azonban hívatlan vendége támad, méghozzá egy kissé másnapos, hóbortos királyfi, Kárókaresz személyében.

A Csimota Gyermekkönyv Kiadó és az Interkulturális és Irodalmi Centrifuga Alapítvány közös összefogásával figyelemreméltó sorozat indult útjára, az ún. tolerancia-mesék, amelynek tagjai az elfogadásról, a közösségben való létezésről, a hovatartozásról és más erkölcsi kérdésekről tesznek föl elgondolkodtató, szívszorító kérdéseket a gyereknek.

Bátky András - Takács Mari közös munkájából született igényes kivitelű gyerekkönyvben nem a cselekményre, hanem főszereplői - a Morci nevű kisfiú és édesapja - párbeszédére esik a hangsúly. Az egymást követő évszakokban Morci a természet, a körülötte lévő dolgok állandó változásával szembesül, és nem érti, miért kell így történnie.

Mirka szülei folyton dolgoznak, a kislány úgy érzi, nem törődnek vele eléggé. Vajon szeretik-e őt egyáltalán, tudják-e, hogyan kellene szeretniük, és hogyan szeretnek mások? – teszi fel a kérdést, és hogy megtudja a választ, elindul otthonról. Fantasztikus utazása során a valóság egy-egy jól ismert eleme hirtelen megváltozik, és új, eddig ismeretlen világot tár föl.Kérdezd
a könyvtárost!