Faltisz Alexandra (1962-)

A Bogármese főszereplői, Szivárványos és Csillagszemű igazi jó barátok és mindenben segítik egymást, így aztán magától értetődő, hogy egy napon, amikor Szivárványos megbetegszik, barátja mindent megtesz annak érdekében, hogy megtalálja a gyógyítás mikéntjét.

A válogatás tizennégy népmesét tartalmaz a világ minden tájáról, perzsa, szerb, indiai éppúgy található köztük, mint német vagy magyar.

Amorf király és termetes felesége, Zsiros Bödönce versenyt hirdet lányuk, Tilinti királykisasszony kezéért. A kérők – a két apró, ám annál erősebb Csöppöttöm testvér, Matykó és Patykó, hosszú Sánc, a kalapos indián, Zsurgaborló, az elátkozott Világ félelmetes mágusa, és Dáridó, a bohém, de időközben megkomolyodott cimbora – felsorakoznak, de a próbatételek kihirdetése elmarad.

A kötet címadó meséjének hőse, a vidám kis csizmadia, Fütyü (aki gúnynevét azzal érdemelte ki, hogy munka közben mindig vígan fütyörészett) hazája, Mézország győzelméért minden haja szálát odaadja.

A Lázár Ervin válogatta mesegyűjtemény darabjai között sokféle mesetípus helyet kapott. Akadnak históriai ihletésűek, mondafeldolgozások, anekdotikus elbeszélések, balladás hangoltságú történetek és az igazi meséhez legközelebb álló népmesei ihletésűek egyaránt.

A Móra Kiadó gondozásában Varázskréta címmel kiadott kötet nemcsak a költő legszebb gyerekverseinek gazdag gyűjteményével, de szép kivitelével is figyelemre méltó kiadvány. Dian Viktória válogatásában és szerkesztésében, négy fejezetcím alatt (Hol kezdődik a világ?

A rettegett és hírhedt Pepi kalóz sok hajót fosztott meg kincseitől, de egy napon ő is megfizetett tetteiért: Züm-Züm király börtönébe került. Már sok-sok éve raboskodott, amikor a király fölkereste és elrabolt lánya, a szépséges Zim-Zirim királykisasszony kiszabadításával bízta meg.

Jóttesz király legkisebb leánya, Meridám királylány nemcsak szépségéről, de jóságáról is híres volt: tizenhetedik születésnapjára olyan kertet kért ajándékba apjától, amelyben minden növény megtalálható, „ amely az emberek életét segíti és szenvedéseit enyhíti”.

A mákszemtündérek apró termetük miatt nagy veszélynek teszik ki magukat, ha esőben röpködnek. Akár az életükkel is fizethetnek érte, ha nem tudják kikerülni az esőcseppeket.

A válogatás a magyar népi meseirodalmon belül is kitüntetett helyet elfoglaló tündérmesék reprezentánsait nyújtja át a fiatal olvasóknak. Olyan történeteket, melyek fontos jellemzője a csoda, a varázslat, ugyanakkor nem nélkülözik a kaland izgalmasságát.

A Pincérfrakk utca az elvadult kertről és az elhagyott házról nevezetes, amelyben a Hétrettenetes macskák tanyáznak. Mörrenmorcogi Micó a vezérük, aki sok keserű percet okoz a Pincérfrakk utcai kutyáknak, akik nem tudnak beletörődni, hogy a macskák mindig sikeresen védelmezik titokzatos birodalmukat.

Sarkcsillag város lakói nagy izgalommal készülnek a Hóünnepre, ahová ez alkalommal Hóapó is hivatalos. A polgármester azonban nagy gondban van, mert Baten Kaitos, az Északnyugati Erdők réme hosszú ideje rettegésben tartja a várost.Kérdezd
a könyvtárost!